FA    [EN]
 
كوچك يا بزرگ كردن بخش :.متون عمومي
1397/8/27 یکشنبه
1392/7/28 یکشنبه
- موقعيت جغرافيايي:
شهرستان خرم بيد از شهر هاي شمالي استان فارس و مركز آن صفاشهراست كه در فاصله 180 كيلومتري شمال شيراز و 80 كيلومتري جنوب آباده بين طول هاي جغرافيايي 52 درجه و 17 دقيقه و 52 درجه و 44 دقيقه شرقي و در بين عرض هاي جغرافيايي 30درجه و 25 دقيقه و 31 درجه و 5 دقيقه شمالي قرار دارد. از شمال به استان يزد و شهرستان آباده ،از جنوب به شهرستان مرودشت،از شرق به شهرستان بوانات و از غرب به شهرستان اقليد محدود مي شود.اين شهرستان 3300 متر ارتفاع از سطح دريا در استان فارس دارد و داراي زمستاني بسيار سرد و يخبندان است.

2- موقعيت طبيعي :
اين شهرستان با مساحتي در حدود 3325 كيلومتر مربع داراي ويژگي هاي طبيعي ويژه اي است. كوه هاي مختلف معروفي مانند كوه عِظمَت در شمال شهرستان و گردنه معروف و برف گير كولي كُش ،در همين سلسله واقع مي باشد.كوه هاي موسي خاني و چنارو در جنوب و سلسله كوه هاي بيدستان ،انگورك و كوه سفيد ،معروف به عروس جغرافياي ايران ،در شرق صفاشهرقرار دارند.همچنين سلسله كوه هاي مشكان و قره بلاغ در حد فاصل اين شهرستان وشهرستان اقليد واقع هستند.اين شهرستان رود خانه هايي دارد كه از نظر تفريحي بسيار با اهميت و ديدني هستندكه بعنوان مثال مي توان رودخانه قصر يعقوب را نام برد.

 
2-1-آب و هوا:
اين شهرستان، به دليل ارتفاع زياد از سطح دريا و وجود كوهستان هاي اطراف داراي آب و هواي سرد كوهستاني است .
زمستان ها بسيار سرد ويخبندان و تابستان ها معتدل و خنك است.درجه حرارت آن بين 20- درجه تا 37+ درجه در سردترين و گرم ترين ماه هاي سال ،متغير است ميانگين بارندگي 250-300 ميلي متر است.
2-2- پوشش گياهي و نمونه جانوري :
وجود كوه هاي فراوان و موقعيت جذاب منطقه ،زمينه تجمع و زندگي انواع جانوران و پرندگاني همچون ميش قوچ،كَل،بزكوهي،آهو،پلنگ،كبك و تِيهُو را در آن فراهم آورده است. اين شهرستان داراي مراتع و جنگل هاي مرغوبي است كه حدود 300 هزار هكتار آن را جنگل تشكيل مي دهد.در اين جنگل ها درختچه هاي گوناگوني مانند بادام كوهي،بنه ،ارژن و انجير كوهي يافت مي شود .گياهان دارويي همچون پونه كوهي ،آويشن،گل گاوزبان،كاسني،خارشتر،شيرين بيان و ريواس ، به وفور يافت مي شوند.
3- جمعيت :

3-1- مشخصات جمعيتي :
بر اساس سرشماري سال 1385شهرستان داراي 45381 نفر جمعيت مي باشد كه از اين تعداد 22895 نفر مرد و تعداد 22486 نفر زن مي باشد علاوه بر اين حدود 3500 نفر جمعيت عشايري كوچ رو در شهرستان وجود دارد كه در فصل ييلاق در اين شهرستان اسكان و در فصل قشلاق به شهرستان هاي جنوبي استان كوچ مي نماين 
4- موقعيت اقتصادي :

1-4- موقعيت اقتصادي : اقتصاد شهرستان بر پايه ي كشاورزي و دامداري ، وصنايع مربوط به معادن از جمله سنگ وابستـه مي باشد . مراكز صنعتيعبارتند از كارخانه مواد غذايي يك ويك ، كارخانه كاغذ سازي ، كارخانه هاي مواد لبني ، كارخانه هاي سنگبري و....... سنگ اين شهرستان به دليل مرغوبيت شهرت جهاني دارد از جمله سنگ مرمريت و كرم استخواني و...... همين امر باعث شده است كه در حال حاضر تعداد 88 واحد سنگبري در مركز شهرستان مشغول به فعاليتشده و تعداد ديگري نيز در حال احداث مي باشد. بطور كلي كار خانجات شهرستان را مي توان به موارد زير تقسيم نمود :
- كارخانه توليد مواد غذايي يك ويك در بخش مشهد مرغاب كه شهرت جها ني دارد .
_ حوضچه هاي پرورش ماهي چشمه بناب در بخش مشهد مرغاب
_ حوضچه هاي پرورش ماهي قزل آلا در قصريعقوب
- كارخانه كاغذ سازي بيدستان در صفاشهر
- كارخانه توليد گچ ساختماني در صفاشهر
- كارخانه توليد مواد لبني وابسته به شركت عمران وتوسعه صفاشهر و كارخانه مواد لبني داليز درناحيه دو صفاشهر
- كار خانه فراوري غذايي گل بيد و توليد ترشيجات و بسته بندي انجير در مشهد مرغاب
- كارخانه توليد شن و ماسه ميان رود روستاي قاضيان ، كارخانه توليد شن و ماسه شهر قادرآباد و صفاشهر

2-4- موقعيت كشاورزي :
اكثريت مردم شهرستان به كار كشاورزي مشغول بوده و بخش كشاورزي بيشترين اشتغال را در سطح شهرستان به خود اختصاص داده است .عمده محصولات كشاورزي شهرستان خرم بيد عبارتند از : سيب زميني ،گندم ،جو، گوجه فرنگي ،چغندر قند ،ذرت دانه اي ،خيار ، حبوبات و ... لازم به ذكر است كه اين شهرستان از نظر توليد سيب زميني كيفيت محصول آن حائز مقام اول در سطح استان مي باشد ميزان اراضي زراعي و باغي شهرستان 20836 هكتار بوده كه ازاين مقدار 18000 هكتار زراعي و مابقي باغي مي باشد .
5- موقعيت علمي و مذهبي :
مفاخر علمي و فرهنگي: هم اكنون بيشتر نيرو هاي اداري و آموزشي شهرستان داراي مدرك كارشناسي و كارشناسي ارشد و دكترا هستند كه ذكر نام همه آنان مقدور نيست و به برخي از نيروهاي برجسته مذهبي وعلمي شهرستان اشاره مي كنيم. مفاخر مذهبي وفرهنگي كه در گذشته در اين شهرستان فعاليت داشته اند ، اغلب از تحصيل كرده هاي حوزه علميه شهر مقدس نجف اشرف بوده و منشا خدمات علمي و فرهنگي و مذهبي فراواني در سطح منطقه و شهر هاي همجوار بوده و از گنجينه هاي افتخار منطقه هستند.نام برخي از چهره هاي مذهبي وفرهنگي بدينقرار است :
1- ائمه جمعه سابق صفاشهر: مرحوم آيت اله حاج شيخ حسن زرندي ، و مرحوم حجه الاسلام والمسلمين حاج شيخ محمود مهدوي
2- آخوند ملا محمد ،مفسر بزرگ قرآن كريم ،حافظ قرآن ، كه محل تحصيل ايشان نجف اشرف بوده و داراي درجه علمي اجتهاد بوده اند .
3-شيخ محمد ابراهيم ،تاريخدان وپيشواي مذهبي منطقه
4-آخوند ملا علي محمد 5-شيخ علي محمد ،روحاني توانا و تيزهوش
5- آخوند ملا فتح علي كه حدود 200 سال پيش مسجد جامع شهرستان را بنيان نهاد
6- شيخ محمد مفتاح خورجاني .
و مشخصات برخي چهره هاي علمي شهرستان بدينقرار است :
1-دكتر عليرضا آبكار،مجرب ترين دكتر داروساز در خاورميانه
2- دكتر كاووس حسنلي،استاد ادبيات فارسي دانشگاه شيراز و شاعر معاصر
3- دكتر محمود محمدي سخنگوي سابق وزارت امور خارجه واستاد دانشكده روابط بين الملل و نماينده ي مردم اين شهرستان در هشتمين دوره مجلس شوراي اسلامي.
4- دكتر حميد دهقان،استاد دانشگاه علوم پزشكي شيراز
5-دكتر خليل طيبي،متخصص جراحي از فرانكفورت
6- دكتر بهزاد قرباني،استاد دانشگاه و معاون آموزشي دانشگاه اصفهان
7- دكتر بهمن رنجبر ،دكتراي اقتصاد
8- دكتر علي مراد حسنلي دكتري كشاورزي.

6- موقعيت فرهنگي :
اين شهرستان با وجود پراكندگي جغرافيايي داراي پيشينه فرهنگي غني مي باشد. مردم اين سرزمين از دير باز با فرقه ضاله بهائيت كه در اين مكان فعاليتهاي داشته اند سر سختانه مبارزه نموده وبا وجود حمايتهاي رژيم پهلوي از بهائيت ،آنهارا وادار به مهاجرت از اين شهرستان نموده اند . وجود 230 شهيد در اين شهرستان خود گواه ديگري بر وطن پرستي و اعتقادات مذهبي اين ديار است . 
7-موقعيت تاريخي :
7-1- خرم بيد يكي از شهرستانهاي باستاني ايران است كه سابقه ي تمدن 3000 هزار ساله در آن مي درخشد .در اينجا به برخي از آثار و بناهاي تاريخي و ميراث فرهنگي آن اشاره مي كنيم :
1 1- قصر بهرام گور :قصر سرخ بهرام ،معروف به تل خاكي از قصر هاي هفت رنگ و هفت گانه واقع در مركز شهر صفاشهر كه از بناهاي باقي مانده از دوران پيش از اسلام و دوره ساسانيان مي باشد.
2- امام زاده ابراهيم معروف به شهدا: ساختمان اين امامزاده از لحاظ تاريخي و معماري و مذهبي بعنوان يكي از شاهكارهاي معماري در شمال فارس است كه متأسفانه بدليل كم توجهي مسؤولين روبه زوال است ..
3- كاروانسرا:كاروانسرا هاي متعددي همچون كاروانسراي صفاشهر،شهيد آباد در اين شهرستان وجود دارد كه متعلق به دوران صفويه و پس از آن است مهمترين آن ها نيز هم اكنون در مركز صفاشهر ،به عنوان مدرسه علميه مورد استفاده قرار مي گيرد.
4-تپه هاي باستاني خرّمه: اين تپه ها كه در مسافت 4 تا 8 كيلومتري جنوب صفاشهر قرار دارد،دوران هاي مختلف تاريخي پيش و پس از اسلام را در بر مي گيرند.
5- غار ديو: اين غار در حوالي روستاي شهيد آباد واقع شده و مربوط به دوره ساسانيان است .

7-2 - اماكن تاريخي و سياحتي : همانگونه كه در سفر نامه ها و كتاب هاي تاريخي آمده است اين شهرستان داراي موقعيت مذهبي ويژه اي بوده و هست وجود اماكن مذهبي و علماي ديني از ريشه دار بودن اعتقادات ديني و مذهبي بودن مردم اين ديار نشان دارد كه به برخي از اين اماكن و شخصيت ها اشاره مي شود:
1-مسجد جامع صفاشهر با قدمت بيش از 200 سال
2- مدرسه علميه با قدمت بيش از 150 سال
3-مجموعه آثار تاريخي امام زاده ابراهيم معروف به شهدا كه در5 كيلومتري جنوب صفاشهر و در 4 كيلومتري شمال روستاي قصر يعقوب قرار دارد، شامل بناي امام زاده ، قبرستان امامزاده ، چهار طاقهاي مختلف در محدوده امامزاده.
4 4-امام زاده سيد محمد حسين فرزند امام سجاد (ع) واقع در روستاي خورجان و در 35 كيلومتري صفاشهر
5- تفرجگاه زيبا و دلپذير قصريعقوب واقع در 7 كيلومتري جنوب صفاشهر
6- كوه و تفرجگاه بيدستان واقع در 5 كيلومتري شرق صفاشهر
7-رشته كوه هاي چنارو و عِظمَت
8- تفرجگاه هِنِشك
9- چشمه بناب
10-تفرجگاه سبزه پوش خورجان
1 11- تفرجگاه تنگ حنا
رودخانه ها :

1- رودخانه قشلاق و شهيد آباد از حوزه آبريز كوه گند بوئي و مراتع ميش بندان در غرب روستاهاي انارك سيد احمدي دلونظر قطعه ميرزا و شمال قشلاق سرچشمه گرفته در ادامه به رودخانه سيوند و كر مي پيوندد .
2- رودخانه مشهاد مرغاب
3- رودخانه غياقلو
4- رودخانه لايلور
5- رودخانه خرمي (شرف آباد)
6- رودخانه گرداب


 
بيشتر